Wiejska zupa jarzynowa z pesto
Oto zdrowsza wersja klasycznej francuskiej zupy z dodatkiem bazyliowego pesto. Aromatyczne warzywa wzbogacają smak, dostarczają dużo witamin i sprawiają, że zupa nie jest zbyt tłusta.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
60 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
500 g dojrzałych pomidorów śliwkowych
1 cebula, posiekana
1 marchewka, posiekana
1 łodyga selera, pokrojona w plasterki
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 cukinie (żółta i zielona, ok. 300 g), pokrojone w plasterki
450 ml wywaru z kurczaka ugotowanego bez soli
450 ml wywaru warzywnego ugotowanego bez soli
45 g listków świeżej bazylii
2 i 1/2 łyżki sosu pesto
PRZYGOTOWANIE:
1) Pomidory obrać ze skórki, usunąć pestki i posiekać.
2) Spryskać tłuszczem w aerozolu dużą patelnię i postawić na dużym ogniu. Wrzucić cebulę, marchewkę, seler, czosnek i smażyć 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać pomidory, cukinię i smażyć jeszcze około 8 minut, aż cukinia zmięknie.
3) Wlać oba wywary i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut na małym ogniu, bez przykrycia.
4) Zmiksować na gęstą kremową pastę listki bazylii oraz sos pesto.
5) Zupę nalać na talerze, udekorować pastą z pesto i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 144 kcal, 12 g białka, 7 g tłuszczów (w tym 0,7 g NKT 0 mg cholesterolu), 11 g węglowodanów (w tym 8 g cukrów), 3 g błonnika, 470 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock