Tosty francuskie z karmelem
A może tosty francuskie z karmelem do porannej kawy? To dobry pomysł na słodkie śniadanie.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut (w tym 30 min pieczenie)
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
220 g brązowego cukru
100 g masła
2 łyżki syropu kukurydzianego
12 kromek białego lub razowego chleba
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
6 jajek
1 1/2 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE:
1) Wsypać brązowy cukier do rondla, dodać masło i syrop kukurydziany. Zagotować karmel.
2) Przelać do naczynia żaroodpornego. Ułożyć sześć kromek chleba na karmelu. Wymieszać cukier z cynamonem. Posypać kromki połową tej mieszanki. Przykryć resztą kromek i posypać resztą mieszanki cynamonu z cukrem. Odstawić.
3) Zalać kromki jajkami roztrzepanymi z mlekiem. Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera 571 kcal, 24 g tłuszczów (w tym 13 g NKT), 262 mg cholesterolu, 539 mg sodu, 78 g węglowodanów, 1 g błonnika, 13 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock