Tartaletki z bekonem
Jeśli tylko masz więcej czasu o poranku warto przygotować te pyszne tartaletki. Rodzina będzie zachwycona.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
35 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
180 g serka śmietankowego
5 łyżeczek mleka
2 jajka
60 g sera cheddar, tartego
1/4 zielonej papryki, posiekanej
1 łyżka cebuli, drobno posiekanej
225 g ciasta francuskiego
5 plasterków bekonu, usmażonych i pokruszonych
PRZYGOTOWANIE:
1) Utrzeć serek śmietankowy z mlekiem w małej misce. Dodać jajka, ser, paprykę i cebulę. Starannie wymieszać.
2) Wylepić ciastem francuskim osiem nasmarowanych foremek do tartaletek. Nałożyć do środka połowę bekonu, a następnie nadzienie. Posypać resztą bekonu.
3) Piec 20 minut w temperaturze 190°C, aż nóż wbity w środek tartaletki będzie po wyjęciu suchy. Podawać na ciepło.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 258 kcal, 19 g tłuszczów (w tym 9 g NKT), 87 mg cholesterolu, 409 mg sodu, 12 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 8 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock