Tartaletki brzoskwiniowo-malinowe
Te łatwe do przyrządzenia i apetycznie wyglądające tartaletki składają się ze spodów z kruchego ciasta filo oraz z warstwy świeżych soczystych owoców.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
10 arkuszy ciasta filo, około 30 x 20 cm każdy
30 g masła, stopionego
2 łyżeczki mielonych migdałów lub orzechów laskowych
4 brzoskwinie (ok. 115 g każda)
150 g malin
2 łyżki waniliowego cukru pudru
Z czym podawać
gęsty jogurt beztłuszczowy
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
2) Ułożyć arkusz ciasta na blacie i posmarować cienką warstwą roztopionego masła. Przykryć kolejnym arkuszem i znów posmarować masłem. Ułożyć jeszcze 3 warstwy, każdą posmarować masłem, łącznie z najwyższą. Pokroić ciasto i przełożyć na blachę
do pieczenia.
3) Posypać każdy krążek 1/2 łyżeczki mielonych migdałów lub orzechów laskowych i odstawić.
4) Przekroić brzoskwinie na pół i wyjąć pestki. Pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć je na cieście tak, aby zostało trochę wolnej przestrzeni. Rozdzielić maliny równo pomiędzy tartaletki. Posypać każdą z nich 1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru.
5) Piec 15 minut, aż ciasto będzie lekko przyrumienione, a brzoskwinie bardzo miękkie i lekko skarmelizowane. Przełożyć je na osobne talerze i natychmiast podawać. Można je podawać z gęstym jogurtem. Te ciastka są najsmaczniejsze do 15 minut po wyjęciu z piekarnika, potem szybko tracą kruchość.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 tartaletka zawiera: 200 kcal, 3 g białka, 9 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 27 g węglowodanów (w tym 18 g cukrów), 3 g błonnika.
Źródło zdjęcia: Shutterstock