Tadżin z kurczaka z kuskusem
Tadżin wymaga zazwyczaj długiego gotowania i wielu składników, lecz ta superszybka wersja jest bardzo łatwa do przyrządzenia i równie smaczna.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
750 g udek kurczaka, bez skóry i kości
3 łyżki przyprawy marokańskiej
75 g rodzynek
370 g kuskusu
PRZYGOTOWANIE:
1) Zagotować wodę w czajniku. Przekroić udka kurczaka w poprzek na pół, a następnie na 2-cm kawałki. Wyciąć tłuszcz. Wymieszać mięso w misce z przyprawą marokańską.
2) Rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek w dużym rondlu i smażyć kurczaka w dwóch porcjach po 2 minuty, ciągle mieszając. Włożyć obie porcje usmażonego kurczaka do rondla i dodać 500 ml wrzącej wody. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Dodać rodzynki, przykryć
i gotować na małym ogniu 10 minut, aż kurczak będzie miękki. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3) Do innego rondla wlać 500 ml wrzącej wody i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać kuskus. Przykryć i odstawić na 5 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta.
4) Wymieszać kuskus widelcem i rozbić wszystkie grudki. Skropić oliwą i posolić. Ponownie zamieszać widelcem i nałożyć na talerze. Na wierzch nałożyć kurczaka i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 628 kcal, 47 g białka, 15 g tłuszczów (4 g NKT), 77 g węglowodanów (1 g cukrów), 2 g błonnika, 180 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock