Szybkie curry z kurczaka

Gotowe pasty curry różnią się stopniem ostrości, więc należy stosować je ostrożnie. Jeśli pasta curry jest za ostra, sok z cytryny lub limonki nieco złagodzi jej smak.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

300 g mrożonych warzyw
500 g udek kurczaka, bez skóry i kości
2 łyżki zielonej pasty curry
400 ml śmietanki kokosowej
250 ml wywaru z kurczaka

PRZYGOTOWANIE:

1) Odstawić mrożone warzywa, aby się rozmrażały. Pokroić kurczaka na kawałki.

2) Rozgrzać wok na średnim ogniu, włożyć pastę curry i zamieszać. Dodać kurczaka i smażyć 1–2 minuty mieszając, żeby pasta się nie przypaliła.

3) Dodać śmietankę kokosową oraz wywar i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 6 minut.

4) Dodać rozmrożone warzywa i gotować kolejne 2 minuty, aż mięso będzie gotowe. Podawać od razu.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 427 kcal, 28 g białka, 32 g tłuszczów (21 g NKT), 7 g węglowodanów (6 g cukrów), 2 g błonnika, 825 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock