Szybkie curry z kurczaka
Gotowe pasty curry różnią się stopniem ostrości, więc należy stosować je ostrożnie. Jeśli pasta curry jest za ostra, sok z cytryny lub limonki nieco złagodzi jej smak.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
300 g mrożonych warzyw
500 g udek kurczaka, bez skóry i kości
2 łyżki zielonej pasty curry
400 ml śmietanki kokosowej
250 ml wywaru z kurczaka
PRZYGOTOWANIE:
1) Odstawić mrożone warzywa, aby się rozmrażały. Pokroić kurczaka na kawałki.
2) Rozgrzać wok na średnim ogniu, włożyć pastę curry i zamieszać. Dodać kurczaka i smażyć 1–2 minuty mieszając, żeby pasta się nie przypaliła.
3) Dodać śmietankę kokosową oraz wywar i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 6 minut.
4) Dodać rozmrożone warzywa i gotować kolejne 2 minuty, aż mięso będzie gotowe. Podawać od razu.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 427 kcal, 28 g białka, 32 g tłuszczów (21 g NKT), 7 g węglowodanów (6 g cukrów), 2 g błonnika, 825 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock