Szparagi i jajka na grzankach
Szparagi zawierają mnóstwo kwasu foliowego, witaminy C i beta-karotenu, które chronią przed chorobami serca.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
24 cienkie lub 12 grubych szparagów bez twardych części
4 kromki wieloziarnistego chleba
1 łyżka serka śmietankowego
4 łyżeczki musztardy dijon
2 jajka na twardo, pokrojone w plasterki
12 plasterków pomidora
2 plastry żółtego sera pokrojone w cienkie paski
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać opiekacz.
2) Szparagi gotować we wrzątku 3–4 minuty. Powinny być kruche, nierozgotowane. dobrze odcedzić.
3) Chleb ułożyć na blasze do pieczenia. Opiekać około minuty z każdej strony, aż grzanki będą chrupiące.
4) Każdą grzankę posmarować łyżeczką musztardy i serkiem śmietankowym. Ułożyć na każdej 4 szparagi, połówkę jajka w plasterkach, 2 plasterki pomidora i 1/4 sera.
5) Opiekać grzanki 1–2 minuty, aż ser się rozpuści i przyrumieni, a cała kanapka będzie dobrze rozgrzana.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 199 kcal, 15 g białka, 17 g węglowodanów, 9 g tłuszczów, 4 g NNKT, 128 mg cholesterolu, 3 g błonnika, 738 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock