Sznycle z kurczaka
Smak sznycli można urozmaicić dodając do płatków kukurydzianych 2 łyżki tartego parmezanu i 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub innych ziół.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
75 g mąki
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
100 g pokruszonych płatków kukurydzianych lub bułki tartej
2 duże piersi kurczaka, bez skóry i kości (ok. 700 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
cząstki cytryny, do podania
PRZYGOTOWANIE:
1) Wsypać mąkę do miski. W drugiej misce ubić jajka z solą i pieprzem. Do trzeciej nasypać płatków kukurydzianych.
2) Przeciąć każdą pierś poziomo na pół. Rozbić każdą połówkę do grubości 5 mm.
3) Obtoczyć każdy kotlet w mące, zanurzyć w rozmąconym jajku, obtoczyć w płatkach kukurydzianych i ułożyć na blasze do pieczenia. Blachę włożyć na 30 minut do lodówki.
4) Rozgrzać oliwę i masło na dużej patelni. Smażyć po 2 sznycle naraz, po 2 minuty z każdej strony, aż ładnie się przyrumienią. Podawać na gorąco, z cząstkami cytryny.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 522 kcal, 41 g białka, 24 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 34 g węglowodanów (w tym 2 g cukrów), 633 mg sodu, 2 g błonnika
Źródło zdjęcia: Adobe Stock