Stratta z szynką i brokułami
Strattę z szynką i brokułami przygotowuje się wieczorem i piecze następnego dnia rano. To dobra propozycja dla osób, które dbają o linię. Szynka zastępuje w niej kiełbasę, więc zawartość tłuszczu, kalorii i sodu jest mniejsza niż w podobnych potrawach.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
50 minut
LICZBA PORCJI:
12
SKŁADNIKI:
400 g brokułów, podzielonych na różyczki
350 g plasterków szynki, pokrojonych
225 g sera ementaler, tartego
1 bułka paryska, pokrojona na grube kromki
6 jajek
2 szklanki mleka
3 łyżki suszonej cebuli
3 szklanki musztardy dijon
1/2 łyżeczki pikantnego sosu chili
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE:
1) Ułożyć w naczyniu żaroodpornym połowę brokułów, szynki i sera. Przykryć kromkami bułki. Nałożyć na wierzch resztę brokułów, szynki i sera. Roztrzepać jajka z mlekiem w misce, dodać cebulę, musztardę i pikantny sos chili. Polać zapiekankę i posypać papryką. Przykryć i wstawić na noc do lodówki.
2) Piec 35 minut w temperaturze 180°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 224 kcal, 10 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 141 mg cholesterolu, 580 mg sodu, 16 g węglowodanów, 1 g błonnika, 17 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock