Stek z tuńczyka z rusztu z kukurydzą, pomidorami i cukinią
Makrela lub łosoś mogą zastąpić tuńczyka niemal w każdym przepisie, ale jeśli dokonamy takiej zamiany, powinniśmy czas pieczenia dostosować do rodzaju ryby.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
4 steki z tuńczyka (ok. 500 g)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 szklanki dżemu morelowego
1 łyżka musztardy dijon
1 kolba kukurydzy pokrojona na części
2 pomidory, każdy pokrojony na części
2 średnie cukinie, każda podzielona wzdłuż na ćwiartki i pokrojona poprzecznie na plastry
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 papryczki serrano, drobno posiekane
4 łyżeczki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać opiekacz.
2) Przyprawić tuńczyka połową soli i połową pieprzu. Wymieszać dżem i musztardę. Posmarować steki z jednej strony.
3) Wyciąć z folii aluminiowej cztery kwadraty o boku 30 cm. Na środku każdego z nich ułożyć kukurydzę, pomidory i cukinię. Doprawić czosnkiem, resztą soli i pieprzem, posiekanymi serrano i oliwą. Zawinąć folię wokół warzyw. Piec tuńczyka i zawinięte w folię warzywa 4 minuty. Obrócić steki, posmarować resztą mieszaniny dżemu i musztardy. Piec jeszcze 4–6 minut. Dobrze upieczony tuńczyk powinien się rozpadać po nakłuciu widelcem. Ostrożnie rozwinąć warzywa z folii i podawać razem z rybą.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 302 kcal, 35 g białka, 7 g tłuszczów, 27 g węglowodanów
Źródło zdjęcia: Shutterstock