Stek z reliszem z papryki i kaparów
Ten stek można podawać z zieloną sałatą i pieczonymi ziemniakami z masłem.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
4 plastry polędwicy wołowej (ok. 225 g każdy)
2 łyżki kaparów
270 g pieczonej papryki, pokrojonej w paski
60 ml czerwonego octu winnego i trochę do skropienia
150 g mieszanej sałaty lub rukoli
PRZYGOTOWANIE:
1) Posmarować steki oliwą, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posiekać kapary i wymieszać z papryką, odrobiną oliwy ze słoika i octem winnym.
2) Rozgrzać patelnię grillową do wysokiej temperatury. Smażyć steki bez przewracania 3–4 minuty lub do chwili, gdy na powierzchni pojawią się kropelki. Przewrócić steki i smażyć tak długo, aż będą odpowiednio wysmażone. Przełożyć mięso na talerz i odstawić na 4 minuty.
3) Włożyć sałatę do miski i doprawić oliwą z oliwek extra virgin oraz octem winnym. Wymieszać.
4) Ułożyć na stekach łyżkę papryki z kaparami i podawać z sałatą.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zwiera: 357 kcal, 47 g białka, 17 g tłuszczów (6 g NKT), 4 g węglowodanów (2 g cukrów), <1 g błonnika, 338 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock