Sos sycylijski do spaghetti
Wołowina z dodatkiem pomidorów i czosnku to niezwykle smaczne połączenie.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
225 g chudej, mielonej wołowiny
1/2 cebuli, posiekanej
1 łyżeczka czosnku, posiekanego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
800 g pokrojonych pomidorów z puszki
40 g rodzynek sułtanek
1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
225 g spaghetti
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
2 łyżeczki orzeszków piniowych, uprażonych
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać oliwę na patelni. Podsmażyć wołowinę, cebulę i czosnek. Dodać pomidory, rodzynki, wino, koncentrat pomidorowy, cukier, bazylię, sól i pieprz. Gotować 15 minut na małym ogniu.
2) Dodać natkę pietruszki i orzeszki pinii do sosu mięsnego. Ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z sosem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 457 kcal, 7 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 28 mg cholesterolu, 1138 mg sodu, 74 g węglowodanów, 4 g błonnika, 21 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock