Sos barbecue z orzechami pekan
Idealny dodatek do każdego dania podczas imprezy. Polecamy dodanie orzechów pekan, które wzmacniają walory smakowe i zawierają wartościowe składniki odżywcze.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
3 szklanki
SKŁADNIKI:
350 g przecieru pomidorowego
100 g orzechów pekan, zmielonych
3/4 szklanki wody
70 g brązowego cukru
1/4 szklanki białego octu winnego
1/2 cebuli, posiekanej
80 g miodu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka soli ziołowej
2 ząbki czosnku, posiekane
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać wszystkie składniki w rondlu. Doprowadzić do wrzenia. Gotować sos bez przykrycia 20 minut, aż zgęstnieje.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
2 łyżki zawierają 59 kcal, 2 g tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 0 mg cholesterolu, 83 mg sodu, 10 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock