Sałatka z tuńczyka i białej fasoli
Sosy do sałatek wcale nie muszą być tłuste, by doskonale smakowały. Podstawą tego pysznego sosu winegret jest bogaty w witaminy sok pomidorowy.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1/3 szklanki soku pomidorowego
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
1/4 łyżeczki soli
1 puszka (200 g) tuńczyka, odsączonego
1 puszka (450 g) białej fasoli, opłukanej i odsączonej
1 średni ogórek, posiekany
1 pomidor, pokrojony
1/4 szklanki drylowanych oliwek kalamata, posiekanych
6 szklanek listków różnych odmian sałaty
PRZYGOTOWANIE:
1) W dzbanku wymieszać sok pomidorowy z sokiem z cytryny, oliwą, bazylią i solą.
2) W średniej misce wymieszać tuńczyka z fasolą, pomidorem, ogórkiem, oliwkami i łyżką sosu winegret.
3) Ułożyć listki sałat na 4 talerzach. Przykryć każdą porcję 1/4 tuńczyka z warzywami i polać sosem winegret.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 206 kcal, 18 g białka, 20 g węglowodanów, 7 g błonnika, 9 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 13 mg cholesterolu, 597 mg soli
Źródło zdjęcia: Adobe Stock