Sałatka z pieczywem kukurydzianym
Ta sałatka świetnie sprawdza się podczas imprez jako przekąska, ale też jako drugie śniadanie do pracy.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
1 chleb kukurydziany
6 cebul dymek, posiekanych
1 zielona papryka, posiekana
450 g kukurydzy z puszki, odsączonej
425 g fasoli puszki, odsączonej
3/4 szklanki majonezu
150 ml kwaśnej śmietany
2 pomidory, pozbawione nasion i posiekane
50 g sera cheddar, tartego
PRZYGOTOWANIE:
1) Pokruszyć pieczywo do salaterki. Ułożyć na nim warstwami cebulę, paprykę, kukurydzę i fasolę.
2) Wymieszać majonez ze śmietaną. Rozprowadzić na warzywach. Ułożyć na wierzchu pomidory i ser. Schłodzić sałatkę w lodówce.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 458 kcal, 27 g tłuszczów (w tym 8 g NKT), 65 mg cholesterolu, 652 mg sodu, 41 g węglowodanów, 4 g błonnika, 10 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock