Sałatka warstwowa
Pyszna i zdrowa sałatka. Dzięki temu przepisowy można z niej zrobić prawdziwe dzieło sztuki, które zachwyci gości.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
12
SKŁADNIKI:
1 sałata, porwana na kawałki
1 pęczek natki pietruszki, posiekanej
4 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki
2 duże pomidory, posiekane
300 g mrożonego zielonego groszku, rozmrożonego i osuszonego
6 plasterków bekonu, usmażonych i pokruszonych
110 g sera cheddar, tartego
1 mała czerwona cebula, posiekana
1,5 szklanki majonezu
100 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka suszonego koperku
3/4 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
gałązki świeżego koperku, posiekane, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1) Ułożyć warstwami w salaterce sałatę, pietruszkę, jajka, pomidory, groszek, bekon, ser i cebulę.
2) Wymieszać majonez ze śmietaną, koperkiem, bazylią, solą i pieprzem. Nałożyć na sałatkę.
3) Schłodzić w lodówce. Dekorować koperkiem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera 335 kcal, 30 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 101 mg cholesterolu, 423 mg sodu, 7 g węglowodanów, 2 g błonnika, 8 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock