Sałatka cezar z sałaty rzymskiej
Klasyczna sałatka cezar z grzankami znana jest chyba każdemu. Szybka, prosta, a smakuje genialnie.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
2 jajka na twardo
1/4 szklanki soku z cytryny
2 łyżki octu balsamicznego
1 filecik anchois
1 łyżka musztardy dijon
2 ząbki czosnku, obrane
1 łyżeczka sosu worcester
1 łyżeczka pieprzu
3/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 sałata rzymska, porwana na kawałki
110 g parmezanu, tartego
1 szklanka grzanek
PRZYGOTOWANIE:
1) Przekroić jajka na pół, wyjąć żółtka. Białka zużyć do innej potrawy. Utrzeć mikserem sok z cytryny, ocet, anchois, musztardę, czosnek, sos worcester, pieprz, sól i żółtka. W trakcie ucierania dodać oliwę: wlewać ją powoli nieprzerwanym strumieniem. Przykryć dressing i schłodzić w lodówce.
2) Wymieszać sałatę rzymską z parmezanem i grzankami. Polać dressingiem, wymieszać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 szklanka zawiera: 238 kcal, 20 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 64 mg cholesterolu, 617 mg sodu, 7 g węglowodanów, 1 g błonnika, 9 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock