Ryż z serem i szparagami
Jest to bardzo proste i atrakcyjne danie wegetariańskie. Ryż gotujemy w wywarze, mieszamy z groszkiem, szparagami i serem, a potem zapiekamy, najlepiej każdą porcję w osobnej foremce.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1 łyżka margaryny, roztopionej
2 łyżki bułki tartej
300 g długoziarnistego ryżu lub basmati
600 ml wywaru warzywnego ugotowanego bez soli
150 g mrożonego zielonego groszku
150 g szparagów, pokrojonych na kawałki długości 5 cm
3 jajka
100 g dojrzałego sera cheddar, startego
1/4 łyżeczki pokruszonych suszonych płatków chili
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1) Przygotować 4 foremki żaroodporne o objętości 360 ml każda. Lekko nasmarować roztopioną margaryną i posypać dno i boki bułką tartą. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C.
2) Wsypać ryż, zalać wywarem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, szczelnie przykryć i gotować 5 minut bez mieszania.
3) Odkryć rondel, dodać groszek i szparagi. Wymieszać. Doprowadzić ponownie do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut.
4) Zdjąć z ognia. Zamieszać, przykryć i odstawić na 5–7 minut, nie odkrywając.
5) W misce utrzeć jajka z serem. Wsypać pokruszone chili i pieprz. Starannie utrzeć widelcem. Dodać ryż z warzywami i wymieszać delikatnie.
6) Rozdzielić po równo do 4 foremek. Ustawić na blasze w piekarniku i zapiekać 20 minut, aż potrawa się zetnie i ładnie przyrumieni. Podawać na gorąco.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 508 kcal, 22 g białka, 16 g tłuszczów w tym 8 g NKT, 211 mg cholesterolu, 70 g węglowodanów w tym 2 g cukrów, 3 g błonnika, 409 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock