Roladki z kurczaka i boczku
Te roladki są marynowane w morelowej brandy, więc doskonale będą smakowały podane z owocami.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
4 filety z piersi kurczaka
100 g suszonych moreli
sól
mieszanka pieprzu (czarny, zielony, biały, czerwony)
100 ml morelowej brandy
100 ml oleju kukurydzianego
200 g boczku
2 gruszki
2 jabłka
PRZYGOTOWANIE:
1) Namoczyć suszone morele w brandy i odstawić.
2) Stłuc tłuczkiem do mięsa filety z kurczaka i nadziać je morelami. Doprawić solą i mieszanką świeżo zmielonego pieprzu, skropić resztą brandy i odrobiną oleju kukurydzianego. Przykryć i włożyć do lodówki na 1–2 godziny.
3) Pokroić boczek na plastry. Wyjąć filety z kurczaka z lodówki i zawinąć w plastry boczku. Spiąć plastry wykałaczkami.
4) Przygotować grill. Położyć mięso na ruszcie dopiero wtedy, gdy węgle się wypalą i zrobią się intensywnie czerwone. Obracać mięso, żeby równo się upiekło.
5) Pokroić jabłka i gruszki w plastry grubości 2 cm.
6) Gdy mięso zacznie brązowieć, położyć na ruszcie owoce. Pamiętać, że mięso piecze się 15–20 minut, a owoce 5–10 minut, a warto, żeby oba składniki były gotowe w tym samym czasie. Podawać gorące.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 544 kcal, 51 g białka, 27 g tłuszczów, 23 g węglowodanów
Źródło zdjęcia: Shutterstock