Relisz żurawinowy
Relisz z żurawiny i rodzynek będzie wspaniałym dodatkiem do mięs i swoim słodko-kwaśnym smakiem urozmaici każde mięsne danie.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
4 szklanki
SKŁADNIKI:
350 g świeżych lub mrożonych żurawin
400 g cukru
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/2 szklanki soku żurawinowego
200 g sułtanek
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
1) Wlać soki do rondla. Dodać żurawiny i cukier. Dusić 15 minut, aż żurawiny popękają.
2) Dodać sułtanki i skórkę pomarańczową. Gotować 10 minut. Ostudzić. Wstawić do lodówki.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1/4 szklanki zawiera: 165 kcal, śladowe ilości tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 0 mg cholesterolu, 1 mg sodu, 42 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock