Przekładaniec z kremem cytrynowym

Chociaż to ciasto wymaga trochę wysiłku, to jest on całkowicie wart tego efektu. Przekładaniec jest pyszny i pięknie się prezentuje.


SKALA TRUDNOŚCI:

Trudne

CZAS PRZYGOTOWANIA:

75 minut

LICZBA PORCJI:

12


SKŁADNIKI:

70 g mąki
50 g cukru
3 łyżki zimnego masła
35 g wiórków kokosowych

CIASTO
280 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g zimnego masła
2/3 szklanki jogurtu waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 jajko
1 żółtko
1/2 szklanki kremu cytrynowego lemon curd

LUKIER
60 g cukru pudru
1 łyżka wody
1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać mąkę z cukrem w misce. Dodać masło i posiekać nożem na kawałki. Dodać wiórki kokosowe, zamieszać kruszonkę i odstawić.

2) Przygotować ciasto: przesiać mąkę do miski. Dodać proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną i masło, posiekać nożem. Zmieszać jogurt, sok z cytryny, skórkę cytrynową, jajko i żółtko. Szybko zagnieść ciasto z masą maślano-mączną.

3) Przełożyć 2 szklanki ciasta do natłuszczonej tortownicy. Posypać 3/4 szklanki kruszonki. Delikatnie rozprowadzić na niej krem cytrynowy, nie dochodząc do krawędzi. Ostrożnie nałożyć resztę ciasta na krem cytrynowy. Posypać ciasto resztą kruszonki.

4) Ustawić tortownicę na blasze do pieczenia. Piec 55 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić. Zdjąć obręcz tortownicy. Wymieszać składniki lukru, polać nim jeszcze ciepłe ciasto.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kawałek zawiera: 362 kcal, 18 g tłuszczów (w tym 11 g NKT), 85 mg cholesterolu, 347 mg sodu, 46 g węglowodanów, 1 g błonnika, 5 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock