Przegrzebki z patelni
Szybkie i wykwintne danie, którym zaskoczysz swoich gości podczas spotkania towarzyskiego.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
3
SKŁADNIKI:
75 g bułki tartej
1/2 łyżeczki soli
450 g przegrzebków
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 szklanki białego wina
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka natki pietruszki, posiekanej
1 ząbek czosnku, posiekany
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać bułkę z solą. Obtoczyć przegrzebki.
2) Rozgrzać oliwę z masłem na patelni. Smażyć przegrzebki na dużym ogniu po 1–1 i 1/2 minuty, aż się przyrumienią. Wyjąć z patelni. Wlać na patelnię wino i sok z cytryny. Dodać pietruszkę i czosnek. Zagotować. Polać przegrzebki sosem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
3 przegrzebki zawierają: 249 kcal, 11 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 52 mg cholesterolu, 618 mg sodu, 14 g węglowodanów, 1 g błonnika, 21 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock