Polędwiczki kurczaka z estragonem
Ta prosta potrawa wyśmienicie smakuje z gotowanymi na parze warzywami, takimi jak szparagi, patisony i fasolka szparagowa.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
2 łyżeczki oleju roślinnego
2 łyżeczki masła
6 polędwiczek z kurczaka (razem około 350 g)
2 cebulki dymki (tylko białe części), drobno posiekane
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
1 łyżka wytrawnego sherry
1/2 szklanki śmietany 18%
1/2 łyżeczki suszonego estragonu
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać oliwę i masło na patelni na średnim ogniu. Smażyć polędwiczki 3 minuty z każdej strony, aż lekko się przyrumienią. Przełożyć na talerz.
2) Zmniejszyć ogień. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć, mieszając, 30 sekund, aż zmiękną. Dodawać stopniowo sherry wymieszane ze śmietaną, cały czas mieszając i zeskrobując drewnianą łyżką przysmażone kawałeczki mięsa z dna patelni.
3) Wsypać estragon. Zmniejszyć ogień. Gotować sos 2 minuty, aby odparował.
4) Podawać polędwiczki kurczaka polane sosem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 569 kcal, 39 g białka, 44 g tłuszczów (23 g tłuszczów nasyconych), 3 g węglowodanów (3 g cukrów), <1 g błonnika, 161 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock