Placuszki z ricotty ze świeżymi owocami
Aby miód uzyskał płynną konsystencję, wystarczy podgrzewać go kilka sekund w kuchence mikrofalowej.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
2 jajka
1 łyżka miałkiego cukru
4 łyżki sera ricotta (około 80 g)
2 łyżki mleka
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło, do smażenia
1/2 banana, pokrojonego w plasterki
4 truskawki, pokrojone w plasterki
1 łyżka orzechów włoskich, grubo posiekanych
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu, podgrzanego
PRZYGOTOWANIE:
1) Energicznie utrzeć w misce jajko z cukrem, ricottą i mlekiem. Dodać mąkę. Starannie wymieszać ciasto.
2) Rozpuścić trochę masła na dużej nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Nałożyć ciasto na 3 placuszki i rozprowadzić dnem łyżki (placuszki powinny mieć średnicę 10 cm; podwójną porcję należy smażyć w dwóch partiach).
3) Smażyć placki 2 minuty, aż na powierzchni pojawią się małe pęcherzyki powietrza. Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1–2 minuty, aż lekko się przyrumienią.
4) Podawać je na ciepło z bananami, truskawkami, orzechami, polane jogurtem i miodem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 417 kcal, 17 g białka, 17 g tłuszczów (7 g tłuszczów nasyconych), 50 g węglowodanów (28 g cukrów), 3 g błonnika, 399 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock