Placki ziemniaczane z pomidorami
Placki ziemniaczano-porowe z dodatkiem sera i świeżych ziół podane z pieczonymi pomidorami i prostą sałatką to pożywny posiłek wegetariański. Najlepiej przyrządzić je z mączystych ziemniaków.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
60 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1 kg mączystych ziemniaków, wyszorowanych
1 duży por (ok. 225 g), pokrojony w plasterki
2 łyżki półtłustego mleka
2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
85 g sera cheddar o obniżonej zawartości tłuszczu, startego
5 łyżek natki pietruszki, posiekanej
1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
mąka do uformowania placków
1 jajko, roztrzepane
85 g tartej razowej bułki
4 duże pomidory bawole serce, przekrojone na pół
2 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
1) Ziemniaki pokroić na połówki i wrzucić do rondla z wrzącą wodą. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aż zmiękną. Na ostatnie 5 minut gotowania wrzucić por. Ugotowane warzywa odcedzić i rozłożyć na tacy do ostygnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
2) Gdy ziemniaki ostygną, obrać je i rozgnieść z porem w misce. Dodać mleko, musztardę, ser, natkę pietruszki, tymianek i wymieszać. Masę podzielić na 8 porcji, z każdej z nich uformować kulkę, następnie rozgnieść na oprószonym mąką blacie na placek o średnicy 10 cm i grubości 3 cm.
3) Placki ułożyć na tacy, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać połową razowej bułki tartej. Przewrócić na drugą stronę i ponownie posmarować jajkiem i posypać bułką. Przełożyć placki na teflonową blachę do pieczenia i piec 15 minut.
4) Ułożyć pomidory w żaroodpornym naczyniu przekrojoną stroną do góry, posmarować oliwą czosnkową i posypać pozostałą bułką tartą.
5) Placki ziemniaczane ostrożnie przewrócić łopatką na drugą stronę. Wstawić pomidory do piekarnika i piec jeszcze 10 minut, aż placki się przyrumienią. Podawać gorące.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 452 kcal, 19 g białka, 13 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 69 mg cholesterolu, 68 g węglowodanów (w tym 8 g cukrów), 7 g błonnika, 480 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock