Placki z wędzonym łososiem
Nie ma nic lepszego, niż szybkie i łatwe danie z ryby. W naszym przepisie proponujemy łososia w formie placków z dodatkiem śmietany i cebuli.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
500 g mączystych ziemniaków
1 średnia cebula
1 duże jajko
2 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
sól i czarny pieprz
olej słonecznikowy do smażenia
200 g wędzonego łososia
150 ml gęstej kwaśnej śmietany
Do przybrania: gałązki świeżego koperku albo natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
1) Lekko rozgrzać piekarnik. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać. Masę ziemniaczaną i cebulę przełożyć na sito. Łyżką wycisnąć jak najwięcej krochmalu.
2) Masę ziemniaczaną przełożyć do miski. Dodać jajko, mąkę, sól, pieprz i starannie wymieszać.
3) Olej słonecznikowy wlać na patelnię aż do wysokości około 8 mm. Podgrzewać, aż będzie gorący.
4) Nałożyć łyżkę masy ziemniaczanej i rozprowadzić tak, aby powstał mały placek o średnicy około 5 cm. Dokładać masę ziemniaczaną na patelnię, smażąc 4 do 6 sztuk jednocześnie. Placki smażyć około minuty, aż się zrumienią, przewrócić na drugą stronę i smażyć dalej. Powinny być chrupkie i złote, ale miękkie w środku.
5) Zdjąć placki z patelni, osączyć na papierowym ręczniku i wstawić do ciepłego pieca na czas smażenia reszty placków.
6) Łososia pokroić w wąskie paski. Koperek i pietruszkę opłukać i osuszyć. Podawać placki posmarowane łyżką kwaśnej śmietany, z kilkoma paskami łososia, przybrane koperkiem albo natką pietruszki.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
342 kcal, 28 g węglowodanów (w tym 4 g cukru), 20 g białka, 18 g tłuszczów (6 g nasyconych kwasów tłuszczowych). Dobre źródło witamin B, C, E, kwasu foliowego oraz selenu.
Źródło zdjęcia: Shutterstock