Placek serowo-limonkowy
Przygotowanie tego placka zajmuje 5 minut, dlatego jest świetnym rozwiązaniem kiedy bardzo masz ochotę na coś słodkiego, a nie masz ochoty spędzać w kuchni popołudnia.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
5 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
225 g serka śmietankowego
400 ml słodkiego mleka skondensowanego
1/3 szklanki soku z limonki
1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
spód z pokruszonych krakersów razowych
225 g bitej śmietany
plasterki limonki i listki świeżej mięty, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1) Utrzeć serek z mlekiem, sokiem z limonki i esencją waniliową. Wylać na gotowy spód. Wstawić ciasto na 2 godziny do lodówki.
2) Rozsmarować bitą śmietanę na wierzchu. Ponownie schłodzić placek. Udekorować.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 446 kcal, 24 g tłuszczów (w tym 15 g NKT), 48 mg cholesterolu, 268 mg sodu, 49 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 7 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock