Placek serowo-limonkowy

Przygotowanie tego placka zajmuje 5 minut, dlatego jest świetnym rozwiązaniem kiedy bardzo masz ochotę na coś słodkiego, a nie masz ochoty spędzać w kuchni popołudnia.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

5 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

225 g serka śmietankowego
400 ml słodkiego mleka skondensowanego
1/3 szklanki soku z limonki
1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
spód z pokruszonych krakersów razowych
225 g bitej śmietany
plasterki limonki i listki świeżej mięty, do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1) Utrzeć serek z mlekiem, sokiem z limonki i esencją waniliową. Wylać na gotowy spód. Wstawić ciasto na 2 godziny do lodówki.

2) Rozsmarować bitą śmietanę na wierzchu. Ponownie schłodzić placek. Udekorować.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 446 kcal, 24 g tłuszczów (w tym 15 g NKT), 48 mg cholesterolu, 268 mg sodu, 49 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 7 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock