Placek bezowy z kremem kokosowym
Pyszne ciasto, które z powodzeniem można przygotować na świąteczny stół.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
140 g cukru
30 g mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
2 szklanki mleka
3 żółtka, roztrzepane
75 g wiórków kokosowych
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
gotowy, upieczony spód ciasta o średnicy 23 cm
BEZA
3 białka
6 łyżek cukru
35 g wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE:
1) Połączyć w rondlu cukier z mąką kukurydzianą i solą. Wlać mleko, wymieszać. Gotować na dużym ogniu, aż nadzienie zgęstnieje i zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2 minuty, często mieszając. Zdjąć z ognia.
2) Wlać trochę gorącego nadzienia do żółtek, wymieszać. Przelać wszystko do rondla, zamieszać. Gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać wiórki kokosowe, masło i esencję waniliową. Kiedy masło się roztopi, wylać nadzienie na spód placka.
3) Ubić białka na niezbyt sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż powstanie sztywna piana. Rozprowadzić ją na gorącym nadzieniu.
4) Posypać wiórkami kokosowymi. Piec placek 12–15 minut w temperaturze 180°C, aż beza się przyrumieni. Ostudzić. Schłodzić w lodówce.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 415 kcal, 20 g tłuszczów (w tym 12 g NKT), 101 mg cholesterolu, 302 mg sodu, 54 g węglowodanów, 1 g błonnika, 6 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock