Pikantny barszcz z jabłkiem

Lekko pikantna, ale zdecydowanie zachwycająca. Zdradzamy sekret na barszcz z… jabłkiem!


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

Średni (40 minut)

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

  • 15 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 220 g buraków, obranych i grubo posiekanych
  • 2 jabłka deserowe, obrane i pokrojone na kawałki
  • 1 duża czerwona cebula, pokrojona na małe kawałki
  • 1 łyżka łagodnego curry w proszku
  • 2 jajka
  • 500 ml wywaru warzywnego (z kostki)
  • 4 łyżki śmietany

PRZYGOTOWANIE:

  1. Usmażyć warzywa i jabłka
    Roztopić masło w dużym rondlu. Wrzucić buraki, jabłka i cebulę. Przykryć i smażyć na średnim ogniu 10 minut, potrząsając rondlem od czasu do czasu, by warzywa nie przywarły. Dodać curry w proszku i smażyć jeszcze 5 minut na małym ogniu.
  2. Ugotować jajka
    Ugotować jajka na twardo. Włożyć do miski z zimną wodą, żeby ostygły. Obrać i grubo posiekać.
  3. Zmiksować zupę
    Wlać połowę wywaru do warzyw, przelać do miksera i dokładnie zmiksować. Przelać z powrotem do rondla.
  4. Doprawić zupę
    Dodać do zupy resztę wywaru i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Nałożyć do misek, dodać do każdej łyżkę śmietany i posypać posiekanym jajkiem.

UWAGA!
Jeśli domownicy są bardzo głodni, podajmy ją z kanapkami z hummusem i papryką. Możesz też użyć zamiast curry w proszku dodać 2 łyżeczki chrzanu, łyżeczkę kruszonego suszonego chili lub pasty wasabi.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja: 194 kcal, 6,5 g białka, 12 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 16 g węglowodanów

Fot. Shutterstock