Pieczony kurczak z nadzieniem ryżowo-bazyliowym
Pieczony kurczak z nadzieniem ryżowo-bazyliowym nie zawiera dużo tłuszczu i kalorii. Danie to jest też chudsze dzięki usunięciu skóry przed podaniem.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
100 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1/2 łodygi selera naciowego, posiekanej
1 i 1/2 łyżeczki masła
175 g długoziarnistego ryżu, ugotowanego
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
1 cebula dymka, pokrojona w plasterki
1 łyżka świeżej bazylii, posiekanej
2 i 1/4 łyżeczki orzeszków piniowych
1/8 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1 kurczak (ok. 1,4 kg)
PRZYGOTOWANIE:
1) Podsmażyć seler naciowy na maśle. Wymieszać seler z ryżem, pietruszką, cebulą, bazylią, orzeszkami piniowymi, solą i pieprzem. Nadziać kurczaka farszem. Ułożyć w brytfannie.
2) Piec 1 i 1/4 godziny w temperaturze 180°C. Usunąć skórę. Pokroić kurczaka.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 311 kcal, 11 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 114 mg cholesterolu, 191 mg sodu, 12 g węglowodanów, 1 g błonnika, 38 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock