Piccata z kurczaka
Pod koniec przygotowywania sosu z szałwii, rozmarynu i cytryny dodajemy do niego niewielką ilość zimnego masła, które łagodzi jego smak i nadaje mu kremową konsystencję. To wytworne, choć proste i szybkie danie z kurczaka jest bogate w niacynę i selen.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki soli
8 kotlecików z piersi kurczaka (łącznie ok. 500–600 g)
4 łyżeczki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżeczki kaparów, odsączonych
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
2 łyżeczki zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać mąkę z szałwią, rozmarynem i solą na arkuszu papieru do pieczenia i starannie obtoczyć w niej kotleciki.
2) Rozgrzać 3 łyżeczki oliwy na dużej teflonowej patelni na średnim ogniu. Wrzucić kurczaka i smażyć po 2 minuty z każdej strony, żeby przyrumienił się i nie był surowy wewnątrz. Przełożyć na półmisek.
3) Wlać na patelnię pozostałą łyżeczkę oliwy. Wrzucić
czosnek i smażyć 10 sekund. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz kapary. Podgrzewać przez minutę, zdrapując to, co przywarło do dna.
4) Zdjąć patelnię z ognia, dodać natkę pietruszki oraz masło i mieszać, aż sos nieco zgęstnieje. Polać kotleciki sosem i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 239 kcal, 8,2 g tłuszczów (w tym 27% NKT), 33 g białka, 6 g węglowodanów, 0,5 g błonnika, 87 mg cholesterolu, 447 mg soli
Źródło zdjęcia: Adobe Stock