Peklowany mostek wołowy
Peklowana wołowina będzie się rozpływać w ustach, jeśli zostanie pokrojona w cienkie plasterki w poprzek włókien.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
600 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
4–5 czerwonych ziemniaków
250 g małych marchewek, pokrojonych wzdłuż na pół
200 g kapusty, poszatkowanej
1,6 kg peklowanego mostka
2 łyżki mieszanki ziół do sałaty
3 szklanki wody
1 łyżka kminku
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć ziemniaki, marchewkę i kapustę do wolnowaru. Przekroić mięso na pół, ułożyć je na warzywach. Dodać wodę, kminek i zioła.
2) Gotować w niskiej temperaturze 10 godzin.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 457 kcal, 30 g tłuszczów (w tym 9 g NKT), 107 mg cholesterolu, 2452 mg sodu, 14 g węglowodanów, 3 g błonnika, 31 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock