Pasztet z kurzych wątróbek

Ten sycący pasztet o gładkiej konsystencji jest łatwy i szybki do przygotowania. Podawaj go z plastrami jabłka, podpieczonymi w tosterze kromkami bagietki lub z macą. Jeśli chcesz przygotować pyszną przekąskę, rozsmaruj go na toście.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

50 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

2 łyżki (80 g) masła
250 g wątróbek z kurczaka, oczyszczonych z błon, przekrojonych na pół
90 g lekkiego serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
1–2 łyżki brandy
1 łyżeczka soli
szczypta świeżo zmielonego
czarnego pieprzu
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
łyżeczka suszonego tymianku

PRZYGOTOWANIE:

1) Stop 1/2 łyżki masła na patelni o grubym dnie. Włóż wątróbki, smaż 4–5 minut, aż lekko się przyrumienią.

2) Przełóż je do robota kuchennego, razem z tłuszczem i zeskrobanymi kawałeczkami, które przywarły do patelni. Dodaj serek śmietankowy, brandy, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i połowę tymianku. Miksuj 20–30 sekund, by masa miała gładką konsystencję. Dopraw do smaku.

3) Przełóż masę do kokilek lub ramekinów (foremek do sufletów), wierzch wygładź łopatką. Stop pozostałe masło, dopraw resztą tymianku i polej nim pasztet. Przykryj go i wstaw co najmniej na 30 minut do lodówki, by stężał.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 PORCJA zawiera 196 kcal, 14 g białka, 13 g tłuszczu (w tym 8 g tłuszczów nasyconych), 2 g węglowodanów (w tym 1 g cukru), mniej niż 1 g błonnika, 801 mg sodu

Źródło zdjęcia: Adobe Stock