Parfait bananowo-truskawkowe
W tym błyskawicznym i zdrowym deserze możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
5 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
2/3 szklanki serka mascarpone
1/4 szklanki śmietanki kokosowej
1 łyżka cukru pudru
2 banany
8 truskawek
2 kokosanki
PRZYGOTOWANIE:
1) Nałożyć serek do miski, dodać śmietankę i cukier puder. Wymieszać łyżką.
2) Banana pokroić w plasterki grubości 1 cm, a truskawki w ćwiartki. Kokosankę pokruszyć.
3) Nałożyć połowę bananów do pucharka (pucharków) o pojemności 400 ml. Przykryć połową truskawek i połową okruchów kokosanki. Następnie nałożyć połowę masy z serka mascarpone. Przykryć drugą warstwą bananów, truskawek i masy serowej. Posypać deser resztą pokruszonej kokosanki.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 2092 kJ, 500 kcal, 6 g białka, 37 g tłuszczów (28 g tłuszczów nasyconych), 37 g węglowodanów (33 g cukrów), 4 g błonnika, 97 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock