Orientalne hamburgery z indyka z warzywami
Oto niskokaloryczne danie o specyficznym smaku i dużej zawartości przeciwutleniaczy. A wszystko dzięki tartej marchewce…
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
750 g chudego mielonego mięsa z indyka
2 marchewki, starte na tarce o drobnych oczkach
3 drobno posiekane szalotki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać opiekacz.
2) Wymieszać mięso, marchewkę, szalotki, sos sojowy, imbir, sól i pieprz w miseczce. Podzielić na 6 równych części i uformować burgery.
3) Opiekać 5 minut na ruszcie. Obrócić i opiekać jeszcze 4–5 minut, aż mięso będzie upieczone.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 hamburger zawiera: 135 kcal, 16 g białka, 3 g węglowodanów, 6 g tłuszczów, 2 g NNKT, 67 mg cholesterolu, 1 g błonnika, 498 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock