Orientalne burgery z warzywami i indykiem
Sekretem tych przyrządzanych na wschodni sposób, nietłustych burgerów jest marchewka, która urozmaica smak i dostarcza przeciwutleniaczy.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
6 burgerów
SKŁADNIKI:
750 g mięsa indyka, mielonego
2 marchewki, obrane i drobno starte
3 cebule dymki, drobno posiekane
2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego
1/4 łyżeczki soli
mielony czarny pieprz, do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać dość mocno grill. Wymieszać w misce indycze mięso z marchewką, dymką, sosem sojowym, imbirem, solą i pieprzem. Uformować sześć kotlecików.
2) Grillować burgery 5 minut. Odwrócić na drugą stronę i opiekać jeszcze 4–5 minut, aż przestaną być różowe w środku
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 BURGER ZAWIERA: 146 kcal, 26 g białka, 3 g tłuszczów, 1 g tłuszczów nasyconych, 4 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1 g soli
Źródło zdjęcia: Shutterstock