Omlety z lubczykiem i fenkułem

Omlet to pożywna potrawa i – co nie bez znaczenia – szybka do przygotowania. Zamiast lubczyku możesz użyć liści selera naciowego lub natki pietruszki.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

8 dużych jaj
1/3 szklanki (80 ml) mleka
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki (25 g) szczypiorku, posiekanego
2 łyżki grubo pokrojonego świeżego lubczyku
2 łyżeczki pierzastych listków fenkułu, grubo pokrojonych
2 łyżeczki masła
60 g żółtego sera o wyrazistym smaku, startego

PRZYGOTOWANIE:

1) Ubij jajka i mleko w dużej misce. Dodaj sól, szczypiorek, lubczyk i liście fenkułu.

2) Stop masło na małej nieprzywierającej patelni (teflonowej lub ceramicznej) na dużym ogniu. Wlej 1/4 masy jajecznej i smaż minutę, a gdy się lekko zetnie, unieś brzegi omletu drewnianą szpatułką lub widelcem, by surowe jajka spłynęły na dno. Smaż omlet jeszcze niespełna minutę, aż masa całkiem się zetnie.

3) Posyp go serem, złóż na pół, zsuń na talerz. Przykryj folią aluminiową, żeby nie wystygł. W taki sam sposób przygotuj jeszcze 3 omlety. Podawaj je na gorąco, z sałatą.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 262 kcal, 20 g białka, 20 g tłuszczu (w tym 8 g tłuszczów nasyconych), 2 g węglowodanów (w tym 2 g cukru), mniej niż 1 g błonnika, 840 mg sodu

Źródło zdjęcia: Adobe Stock