Omlet po wiedeńsku
W dni, kiedy spieszysz się rano do pracy, najlepszym pomysłem na śniadanie jest omlet po wiedeńsku. Porcję dla jednej osoby przygotowuje się w kuchence mikrofalowej w niecałe dwie minuty.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
5 minut
LICZBA PORCJI:
1
SKŁADNIKI:
2 jajka, roztrzepane
2–3 łyżki sera cheddar, tartego
2 plasterki szynki, pokrojone w kostkę
1/4 zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać wszystkie składniki w naczyniu spryskanym olejem w aerozolu. Wstawić na 35 sekund do kuchenki mikrofalowej. Zamieszać i wstawić jeszcze na 50 sekund, aż jajka całkowicie się zetną.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 223 kcal, 15 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 447 mg cholesterolu, 449 mg sodu, 2 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 19 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock