Tak zrobisz najlepsze kotleciki z kalafiora. Palce lizać!
Latem często rezygnujemy z mięsa na rzecz większej ilości sezonowych produktów. I dobrze! Bo taka dieta jest zdrowsza i bliższa ludzkiej naturze. Sezonowe lokalne produkty są podstawą diety wielu społeczności, które uchodzą za długowieczne, jak choćby mieszkańcy Okinawy.
Połowa lata to w Polsce bogactwo warzyw i owoców, warto więc z tego skorzystać. Dziś zrobimy kotleciki z kalafiora. Złociste, chrupiące i aromatyczne.
Składniki na kotleciki z kalafiora
Wybierz kalafior z polskiej uprawy, wcale nie musi być śnieżnobiały, ważniejsze, żeby był pachnący i pełen smaku.
- średniej wielkości kalafior,
 - 1 jajko,
 - pół szklanki bułki tartej,
 - 1/3 szklanki tartego parmezanu,
 - 1 mała cebula,
 - 1 ząbek czosnku,
 - garść posiekanej natki pietruszki,
 - sól,
 - pieprz,
 - olej do smażenia.
 
Jak zrobić rumiane kotleciki z kalafiora, krok po kroku
- Cebulkę obierz, posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości oleju, zostaw do przestudzenia.
 - Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj o miękkości w osolonej wodzie (ok. 8 minut).
 - Odlej kalafiora i zostaw przynajmniej na 10 minut na durszlaku, żeby stracił nieco wilgoci.
 - Przełóż kalafior do miski i rozgnieć praską do ziemniaków, powinny pozostać niewielkie kawałki.
 - Do kalafiora dodaj przesmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, sól i pieprz do smaku, jajko i tyle bułki, aby z masy dało się formować kotleciki.
 - Wymieszaj dokładnie masę i formuj z niej niewielkie lekko podłużne kotleciki.
 - Na patelni rozgrzej olej.
 - Kotleciki obtaczaj w bułce tartej i podsmażaj na złoty kolor z obydwu stron. Można je także upiec w airfryer.
 
Jak podawać?
Kotleciki z kalafiora świetnie smakują z sosem jogutrowo-czosnkowym z dodatkiem świeżych ziół, np. koperku. Pasuje do nich także sałatka z pomidorów i cebuli.