Kotlety mielone. Prawdziwy sekret idealnego smaku to nie mleko ani bułka

Każdy ma swój sprawdzony przepis na kotlety mielone. Jedni przysięgają na namoczoną w mleku bułkę, inni na dodanie tartego sera czy jajka. Ale prawda jest taka, że sekret idealnych kotletów mielonych kryje się w sposobie ich smażenia – a konkretnie w użyciu oleju z dodatkiem smalcu!

Smalec robi różnicę w kotletach mielonych

Smalec to tradycyjny tłuszcz, który nasi dziadkowie stosowali na co dzień. Ma wyjątkowy, głęboki smak i właściwości, których nie zastąpi żaden nowoczesny olej. Kiedy dodasz go do rozgrzanej patelni wraz z olejem, kotlety zyskują:

  • złocistą, chrupiącą skórkę – smalec pomaga utworzyć idealną karmelizację,
  • intensywny, mięsny aromat – który przypomina smaki z dzieciństwa,
  • soczystość – tłuszcz dłużej utrzymuje wilgoć w środku kotleta,
  • tradycyjny charakter – dokładnie taki, jaki powinny mieć prawdziwe kotlety.

Przepis na kotlety mielone ze smalcem

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny i wołowiny (proporcje 60:40)
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka smalcu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce oleju do miękkości. Ostudź. W misce wymieszaj mięso z cebulą, przeciśniętym czosnkiem, jajkiem i bułką tartą. Dopraw solą, pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Z masy uformuj kotlety o średniej grubości. Na patelni rozgrzej olej z dodatkiem smalcu – to właśnie ten moment decyduje o sukcesie! Kotlety smaż na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony, aż uzyskają piękny, złocisty kolor.

Jak prawidłowo smażyć kotlety na oleju ze smalcem?

Kluczem jest odpowiednia temperatura tłuszczu. Smalec powinien się rozpuścić i połączyć z olejem, ale nie może się przypalić. Oto sprawdzone wskazówki:

  • rozgrzej patelnię na średnim ogniu,
  • dodaj olej, a gdy się nagrzeje – smalec,
  • gdy smalec się rozpuści i lekko zaszumi, wkładaj kotlety,
  • nie przykrywaj patelni – para zniszczy chrupiącą skórkę,
  • nie przewracaj kotletów zbyt często – wystarczy raz.

Sekret najlepszych kotletów mielonych

Temperatura mięsa ma znaczenie – wyjmij je z lodówki 20 minut przed formowaniem kotletów. Nie będą wtedy za zimne przy kontakcie z gorącym tłuszczem.

Nie uciskaj kotletów podczas smażenia – wypchnie to soki na zewnątrz i kotlety staną się suche.

Bułka tarta vs namoczona bułka – oba sposoby działają, ale bułka tarta daje lżejszą konsystencję, a namoczona – bardziej zwartą.

Odpoczynek po uformowaniu – 15 minut w lodówce sprawi, że kotlety nie rozpadną się podczas smażenia.

kotelty mielone