Napój winogronowy
W czerwonych winogronach jest wyjątkowo dużo resweratrolu, przeciwutleniacza dobrze przebadanego przez naukowców. Uważa się, że ten związek chroni przed rakiem, a także przedłuża życie i hamuje procesy starzenia się.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
5 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
1 szklanka (250 ml) soku z czerwonych winogron
1 łyżka soku z limonki
6 listków świeżej bazylii, grubo posiekanych
4 kostki lodu
1 szklanka (250 ml) gazowanej wody mineralnej
PRZYGOTOWANIE:
1) Starannie zmiksować w blenderze sok winogronowy z sokiem z limonki, bazylią i kostkami lodu.
2) Przelać przez druciane sito do dwóch szklanek. Powoli dolewać wodę mineralną, aby napój się nie spienił, i od razu podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 72 kcal, 1 g białka,1 g tłuszczu (0 g NKT), 18 g węglowodanów (18 g cukru), 1 g błonnika, 27 mg soli
Źródło zdjęcia: Adobe Stock