Nachos z serem i kiełbasą
W tym przepisie zamiast kiełbasy można użyć 350 g mielonego mięsa indyka, danie będzie delikatniejsze.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
350 g kiełbasy bez osłonki, rozdrobnionej
1 mała cebula, posiekana
3 duże pomidory, pokrojone w kostkę
3/4 szklanki pikantnej salsy
4 szklanki chipsów kukurydzianych
350 g tartego żółtego sera, w trzech osobnych porcjach
1 awokado, pokrojone w kostkę
PRZYGOTOWANIE:
1) Smażyć kiełbasę i cebulę na dużej patelni, aż kiełbasa straci różowy kolor. Odlać tłuszcz.
2) Dodać 2 pokrojone pomidory i salsę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić 20 minut, aż większość płynu wyparuje.
3) Wysypać chipsy na blachę do pizzy o średnicy 30 cm. Nałożyć 2 porcje sera oraz sos z kiełbasą i pomidorami. Posypać resztą sera.
4) Piec 10 minut w temperaturze 180°C. Nałożyć na wierzch awokado i resztę pomidorów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1/2 szklanki nachos zawiera: 290 kcal, 22 g tłuszczów (w tym 10 g NKT), 42 mg cholesterolu, 442 mg sodu, 12 g węglowodanów, 2 g błonnika, 12 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock