Muszle po meksykańsku
Z mielonego indyka i sosu pomidorowego robi się pyszny farsz do makaronu conchiglie. Danie to przypadnie do gustu każdemu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
50 minut
LICZBA PORCJI:
5
SKŁADNIKI:
15 dużych muszli makaronowych
450 g chudego mielonego indyka
300 g sosu pomidorowego
1/2 łyżeczki suszonej cebuli
1/4 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 szklanki fasoli, ugotowanej i rozgniecionej
115 g chudego sera cheddar, tartego
PRZYGOTOWANIE:
1) Ugotować makaron. Usmażyć mięso na patelni. Zlać tłuszcz. Dodać do mięsa sos pomidorowy oraz przyprawy i zioła. Wymieszać i odstawić.
2) Odcedzić makaron. Nałożyć łyżeczkę fasoli do każdej muszli. Dodać sos mięsny. Ułożyć muszle w nasmarowanym naczyniu żaroodpornym.
3) Przykryć i piec 25 minut w temperaturze 180°C. Odkryć i posypać serem. Piec jeszcze 5 minut, aż ser się roztopi.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
3 muszle z nadzieniem zawierają: 379 kcal, 15 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 89 mg cholesterolu, 591 mg sodu, 33 g węglowodanów, 2 g błonnika, 28 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock