Mus wieloowocowy
Mus wieloowocowy, przygotowany ze świeżych owoców, takich jak jabłka, rabarbar, truskawki, czarne jagody i żurawiny, zachwyca kolorem i smakiem. Dodaje się do niego galaretkę bez cukru, dzięki czemu ma mniej kalorii i węglowodanów niż podobne desery. Można go podawać diabetykom.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
50 minut
LICZBA PORCJI:
8 szklanek
SKŁADNIKI:
1,3 kg kwaskowatych jabłek, posiekanych
2 szklanki rabarbaru, posiekanego
po 150 g truskawek, jagód i żurawin
1 szklanka soku pomarańczowego
20 g galaretki truskawkowej bez cukru
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć owoce do rondla. Zagotować. Wsypać
galaretkę. Przykryć i gotować 20 minut.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1/2 szklanki zawiera: 75 kcal, śladowe ilości tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 0 mg cholesterolu, 24 mg sodu, 18 g węglowodanów, 3 g błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock