Mus truskawkowo-bananowy

Słodki i pyszny mus pełen owoców. Idealna przekąska dla dzieci.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

40 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

8,5 g niesłodzonej galaretki truskawkowej
1 szklanka gorącej wody
6 kostek lodu
2 dojrzałe banany, pokrojone na kawałki
4 łyżki bitej śmietany
4 truskawki

PRZYGOTOWANIE:

1) Wlać gorącą wodę do małej miski i rozpuścić galaretkę. Pozostawić na 10 minut, aby przestygła. Wrzucić do szklanki kostki lodu i dopełnić ją wodą. Przelać galaretkę i wodę z lodem do blendera, miksować minutę. Dodać banany, miksować jeszcze 1–2 minuty.

2) Wlać płyn do czterech pucharków. Wstawić je co najmniej na 30 minut do lodówki, aby mus stężał. Udekorować każdą porcję łyżką bitej śmietany i truskawką.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 78 kcal, 1 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 0 mg cholesterolu, 48 mg sodu, 16 g węglowodanów, 2 g błonnika, 2 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock