Mrożony jogurt porzeczkowy z miętowym pesto
Mrożony jogurt z owocami jest świetną alternatywą dla lodów w upalne dni.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut (+ 4 godz. mrożenie)
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
300 g czerwonych porzeczek
250 g czarnych porzeczek
400 g greckiego jogurtu (10% tłuszczu)
100 g cukru pudru
30 g gorzkiej czekolady
3 gałązki mięty, drobno posiekanej
2 łyżki syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE:
1) Opłukać porzeczki. Odłożyć 6 gronek czerwonych porzeczek do dekoracji. Resztę oderwać od łodyżek – osobno czerwone, osobno czarne – i także osobno zmiksować mikserem. Każdą ze zmiksowanych mas porzeczkowych przetrzeć przez sitko.
2) Wymieszać jogurt z cukrem pudrem. Oba przeciery z porzeczek kolejno mieszać z jogurtem, ale lekko, żeby były widoczne obie ich barwy.
3) Przełożyć masę jogurtową do metalowej miski i mrozić w zamrażalniku 3–4 godziny. Od czasu do czasu ostrożnie przemieszać widelcem.
4) Drobno posiekać czekoladę do pesto miętowego. Zmieszać siekaną miętę i czekoladę z syropem klonowym.
5) Przełożyć mrożony jogurt do miseczek deserowych. Udekorować gronkami porzeczek i pesto miętowym. Podawać od razu.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 225 kcal, 3,5 g białka, 8,5 g tłuszczów, 31 g węglowodanów
Źródło zdjęcia: Shutterstock