Mizeria z koperkiem
Tradycyjny, polski dodatek do obiadu. Pasuje niemal do każdej potrawy z mięsem. Nie może jej zabraknąć także na świątecznym stole!
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
2 ogórki, obrane i pokrojone w plasterki
1/2 łyżeczki soli
100 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki drobno posiekanej cebuli dymki
szczypta pieprzu
1/4 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki suszonego koperku
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć ogórki do małej miski. Posypać solą, wymieszać. Odstawić na 10 minut. Wymieszać śmietanę z sokiem z cytryny, posiekaną cebulą dymką, pieprzem, cukrem i suszonym koperkiem.
2) Odsączyć ogórki. Polać śmietaną z przyprawami, wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki do czasu podania.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera 57 kcal, 3 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 13 mg cholesterolu, 207 mg sodu, 4 g węglowodanów, 1 g błonnika, 2 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock