Miniszaszłyczki z kurczaka
Pyszny pomysł na przekąskę. Miniszaszłyczki z kurczaka sprawdzą się nie tylko podczas wieczorów przed telewizorem, ale również przy spotkaniach ze znajomymi.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 min (+marynowanie)
LICZBA PORCJI:
36
SKŁADNIKI:
1/4 szklanki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
po szczypcie świeżo mielonego pieprzu, suszonego czosnku i imbiru
225 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę o boku 2,5 cm
1 papryka, pokrojona w kostkę
250 g ananasa z puszki, pokrojonego
1 łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać sześć pierwszych składników. Wlać połowę marynaty do zamykanej plastikowej torebki i wrzucić kurczaka. Zamknąć torebkę. Włożyć do lodówki na 30 minut. Resztę marynaty przykryć i również wstawić do lodówki.
2) Wyjąć mięso z marynaty. Nabić na wykałaczki po kawałku piersi, papryki i ananasa. Do marynaty z lodówki dodać miód.
3) Wstawić szaszłyczki do kuchenki mikrofalowej. Piec 5 minut. Odwracać od czasu do czasu na drugą stronę i smarować marynatą.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 szaszłyczek zawiera 14 kcal, śladowe ilości tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 31 mg cholesterolu, 95 mg sodu, 2 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock