Minifrittaty
Minifrittaty można podawać na gorąco lub na zimno, z sałatą rzymską wymieszaną z cienkimi plasterkami ogórka i wiórkami parmezanu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
2 łyżeczki oliwy z oliwek
4 plastry boczku bez skóry, pokrojone w kostkę
2 cebulki dymki, drobno pokrojone
1/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
4 jajka
1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki parmezanu, startego
PRZYGOTOWANIE:
1) Nastawić piekarnik na 200°C. Rozgrzać oliwę na patelni na dość dużym ogniu. Włożyć boczek i smażyć 3 minuty, aż stanie się chrupiący. Dodać dymkę, smażyć minutę, a następnie wrzucić groszek i mieszać, aż się rozmrozi. Zestawić z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
2) Roztrzepać w misce jajka z mlekiem, serem oraz odrobiną soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dodać ostudzony boczek z groszkiem i wymieszać.
3) Wysmarować tłuszczem foremki do babeczek. Nałożyć masę. Piec frittaty 18–20 minut, aż się zetną i lekko się przyrumienią.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 517 kcal, 46 g białka, 34 g tłuszczów (12 g tłuszczów nasyconych), 7 g węglowodanów (5 g cukrów), <1 g błonnika, 1682 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock