Minestrone
Minestrone to według Włochów królowa wszystkich zup – jarzynowa. Każdy region Italii ma swój podstawowy przepis, ale zapewne każda gospodyni gotuje ją na swój sposób. To doskonała potrawa dla osób dbających o linię.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
800 g pokrojonych pomidorów z bazylią, czosnkiem i cebulą
1 l wywaru drobiowego
90 g ditalini, macaroni lub innego krótkiego makaronu
420 g mieszanej fasoli z puszki
2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w dużym rondlu wywar i pomidory, przykryć i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Dodać marchewkę, makaron i gotować bez przykrycia 10 minut, aż makaron będzie al dente.
2) Odsączyć i opłukać fasolę. Dodać do zupy i gotować minutę lub do chwili, gdy fasola się zagrzeje.
3) Dodać natkę pietruszki, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 196 kcal, 12 g białka, 1 g tłuszczów (<1 g NKT), 34 g węglowodanów (11 g cukrów), 7 g błonnika, 1627 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock